Over mij - Bokstherapie.nl

"ALS IK GEEN GELUID MAAK, NIET BEWEEG,
VERGEET TE ADEMEN EN NIET KAN KIJKEN,
WAAR STA IK DAN?"

Marcel Amstelveen

Over mij

Ik ben Marcel Amstelveen; in 1975 geboren in Twente en opgegroeid in de omgeving van Rotterdam, met mijn Surinaamse vader, mijn Nederlandse moeder, mijn oudere broer en mijn jongere zus. In mijn jongere jaren waren het incasseren van klappen, fysieke en emotionele gespannenheid, alertheid, dissociëren, een gevoel van onveiligheid, eenzaamheid en onvoorspelbaarheid voor mij de koude en angstige realiteit.

Dat ik op latere leeftijd zou gaan boksen en werken met de bokshandschoenen lag niet in de lijn der verwachtingen. Het krijgen van klappen had ik al vroeg geassocieerd met pijn, agressie, angst, vluchten, bevriezen, onveiligheid, boosheid, frustratie, moeten zwijgen, verdriet en het gevoel geen controle te hebben. 

Ik durf inmiddels wel te benoemen dat mijn jeugd niet de prettigste periode uit mijn leven was. Dat het gezond en normaal is je eigen plek in te nemen en je stem te laten horen, daar ben ik mij op latere leeftijd pas bewust van geworden. 

Afgestudeerd in overleving

Overleving is heel lang de basishouding geweest die ik tot in detail verstond, die ik onbewust heb leren inzetten en tot in den treuren heb doorleefd. Zoals ik vaak tegen mijn cliënten zeg, was ik cum laude afgestudeerd aan de school van het overleven maar had ik een dikke onvoldoende voor de school van het leven.

In 2003, op het moment dat het constant overleven niet langer een optie of mogelijkheid was, kreeg ik een stevige burn-out. Die uitte zich bij mij in paniekaanvallen, constante voelbare fysieke spanning, druk op de borst, een korte ademhaling, veel emoties, een enorme interne onrust, alertheid en het idee de weg kwijt te zijn. Ik heb mij in dit proces laten begeleiden door een oprecht betrokken therapeute.

Boksend in beweging

Uiteindelijk ben ik gaan boksen op het aanraden van de therapeute waar ik in behandeling was.  Dit als een belangrijk onderdeel van mijn herstelproces en de verwerking van mijn jeugdtrauma’s.

Ik hoorde haar na een aantal sessies zeggen: “Ga maar boksen, het is goed om te leren uitdelen in plaats van alleen incasseren en het is gezond om je boosheid een plek te kunnen geven. Dit zal je meer balans, rust en vertrouwen brengen.” Door de therapie en door het boksen ging er een wereld voor mij open. 

Incasseren en uitdelen

Mijn persoonlijke ervaring en beleving van het boksen in combinatie met therapie ging niet alleen over raken en geraakt worden. Ik leerde mijn fysieke en mentale grenzen voelen en bewaken; en om mijn lichaam te voelen, gebruiken en te respecteren.

Boksen gaf mij zeker in het begin, in combinatie met de therapie, veel bruikbare en heldere  inzichten. Meer bewustwording hoe mijn lijf reageerde tijdens het sparren bijvoorbeeld. Ik voelde meer balans, stevigheid en kreeg uiteindelijk steeds meer zelfvertrouwen, overzicht en meer rust. Die ervaarde ik daarnaast ook veel vaker in het dagelijkse leven.

De weg naar bokstherapeut

Naar aanleiding van mijn eigen ervaringen ben ik mij gericht gaan ontwikkelen tot coach, daarna tot Bokstherapeut en later tot trainer voor groepen. Ik volgde – en dat doe ik nu nog steeds – verschillende opleidingen, trainingen, cursussen en workshops. Investeer veel tijd in mijn persoonlijke ontwikkeling door coaching/therapie/trainingen en heb geregeld intervisie en sparsessies met vakgenoten.

2014 was het jaar waarin ik naast mijn eigen boksclub ook mijn praktijk opende in Amsterdam en mijn methodiek Bokstherapie ter wereld bracht. Een door mijzelf ontwikkelde methodiek waarbij ik met mijn cliënten mentaal en fysiek aan de slag ga. Dit doe ik met werkvormen vertaald uit de wereld van boksen en van lichaamswerk. Ik zet lichaams- ervaringsgerichte oefeningen in. Met als doelen: meer beweging, rust, balans, kracht, structuur, en het doorbreken van oude patronen en belemmerende overtuigingen 

De kracht van de bokshandschoenen

Boksen betekent voor mij veel meer dan alleen de contactsport, het competitieve van de bokssport of het lukraak stompen op een bokszak of de pads tijdens een personal training. Het gaat wat mij betreft ook veel verder dan raken en geraakt worden of een betere techniek en conditie krijgen.

Boksen staat in mijn beleving voor: kunnen spelen, mogen ontdekken, durven verdiepen, kunnen verbinden, laten groeien, en jezelf steviger durven voelen op mentaal en fysiek gebied. Een vrijere expressiviteit in beweging en uiting, plezier hebben, ontspanning voelen, samenwerken, grenzen  aanvoelen, afstand en nabijheid, stevigheid en kracht ervaren, kwetsbaarheid ervaren, zichtbaarheid en meer voelen om jezelf beter te begrijpen en accepteren.  

Mijn stijl van begeleiden

Mijn begeleidingsstijl als bokstherapeut laat zich het beste omschrijven als: met beide benen in de Hollandse klei. Direct en helder communicerend en recht door zee, eerlijk, praktisch en realistisch. Mijn cliënten liefdevol uitnodigend, spiegelend of confronterend waar nodig. Oprecht betrokken, nieuwsgierig, verhelderend, overzichtelijk, resultaatgericht, observerend, energiek, intuïtief, verbonden, betrouwbaar en motiverend. 

 

Mijn visie en missie

Het vertrekpunt van mijn individuele sessies is altijd, naast het werken vanuit hier en nu, aanspraak maken op je eigen verantwoordelijkheden. We werken met dat wat er nu is, om zo meer overzicht, structuur en kaders en helderheid te creëren.

Erkenning als de stap naar meer innerlijke rust, groei, beweging en mogelijkheden. En ik ervaar steeds weer dat het verleden behalve de pijn, verdriet, frustratie, onbegrip of boosheid, ook iets leerzaams in zich kan dragen.

Boksen zet ik in om vanuit stevigheid, veiligheid, vertrouwen, verbinding, balans, ritme en rust met je lichaam te werken aan jouw persoonlijke thema’s en vraagstukken. Het durven vertragen of versnellen, voelen en waarnemen wat het lichaam doet, wil en ervaart op moment dat je het inzet om verder te komen in het leven of je ontwikkeling. Op die manier ingezet biedt boksen een grote rijkdom die ik graag met mijn cliënten deel. 

Contra-indicaties voor de methodiek Bokstherapie door BOKSTHERAPEUT / BEGELEIDER Marcel:

Bokstherapie_HR-47

* Cliënten jonger dan 18 jaar.

* Cliënten met een verstandelijke beperking.

* Cliënten met ernstige stemmingsstoornissen.

* Gevallen van ernstige automutilatie, ernstige eetstoornissen,
ernstige en actuele verslavingen.

* Cliënten die zware medicatie gebruiken.
* Individuen met onvoldoende
intrinsieke motivatie.
* Ernstige opvoedingsproblemen.
* Cliënten die fysiek en visueel zo
beperkt zijn dat het inzetten van de methodiek niet mogelijk is.

* Cliënten met een verstoorde agressieregulatie en dreigend
of daadwerkelijk gewelddadig gedrag.

* Gevallen waarbij de psychiatrische problematiek op de voorgrond
staat, zoals schizofrenie, actieve psychoses, actuele psychotische
klachten en suïcidaal gedrag.

* Situaties waarin Bokstherapie door de hoofdbehandelaar ten
zeerste wordt afgeraden.
* Een geschiedenis van epileptische aanvallen.
* Sterk crisis gevoelige
problematiek die intensievere behandeling vereist

Plan je sessie Met Marcel in

Scroll naar boven

jongerencoaching 

Nieuw: Jongerencoaching en begeleiding met de methodiek bokstherapie: Ontdek je kracht, vind je groei!